-600 KCAL TEKEMÄTTÄ MITÄÄN? LIIAN HYVÄÄ OLLAKSEEN TOTTA?

elokuuta 18, 2014
Perinteisten saunojen rinnalle yhä useampiin kuntokeskuksiin on tullut infrapunasaunat. Infrapunasauna eroaa perinteisestä saunasta siinä, että sen lämpötila on 40-50 astetta, kun perinteisessä saunassa on noin 80 astetta. Infrapunasaunan toiminta perustuu infrapunalämmön syvältä kehoa lämmittävään vaikutukseen. Infrapunalämpö tarkoittaa juurikin sellaista syvälämpöä, joka on aallonpituudeltan vastaavaa auringon lämpösäteilyn kanssa, ilman UV-riskejä. Infrapunasaunomisesta luvataan olevan hyötyä vaikka mihin, mutta joihinkin hyötyihin kyllä suhtaudun aikamoisella varauksella. Salilla, jossa käyn, on infrapunasauna, jossa istun lähes päivittäin +-tunnin. Paikkana se on hyvin rentouttava ja tykkään olla siellä, sillä en pysty saunomaan perinteisissä saunoissa liiallisen kuumuuden vuoksi. Ja onhan sauna aina myös sosiaalinen paikka, oli sitten kyse perinteisestä tai infrapunasaunasta.
Viimeisten kolmen kuukauden aikana sauna on kuulunut lähes jokaisen treenin jälkeiseen rentoutumiseen. Tässä on yksi esimerkkilista infrapunasaunan hyödyistä. Vastaavia tietoja löytyy useammaltakin eri saunoja toimittavalta yritykseltä. Kerron tässä nyt vain omista kokemuksistani juuri näihin hyötyihin. Pitää muistaa, että tässäkin asiassa jokainen on yksilö, joten välttämättä se mikä minulla toimii näin, ei toimi sinulla välttämättä samalla tavalla.
Infrapunasauna:
 • vähentää stressiä ja väsymystä Kyllä, sillä mikä tahansa rentouttuva tilanne vähentää stressiä. Tavalliseen saunaan verrattuna infrapunasauna ei väsytä samalla tavalla, mutta en kyllä ole huomannut pidemmän aika välin eroja, että esimerkiksi seuraavana päivänä olisin normaalia energisempi.
 • lievittää päänsärkyä Tai jos ei muista juoda tarpeeksi, niin aiheuttaa päänsärkyä. Päänsäryn lievittyminen on kyllä mahdollista, koska infrapunasaunassa elimistön kuona-aineet lähtevät liikkeelle, jolloin elimistö puhdistuu, eikä siinä ole enää samalla tavalla myrkkyjä, jotka saattavat aiheuttaa päänsärkyä.
 • helpottaa lihaskivuissa ja poistaa lihasjännitystä Tätä odotin eniten saunalta. Treenatessa kun nuo lihakset tulee vähän kipeytymään ja jumituksiakin syntyy, joten mikäs parempaa kuin pieni pötkettely lämpimässä saunassa ja seuraavana päivä ei olisi tuntojakaan edellisen päivän tappokyykkytreenistä. Mutta pettyä sain. Ehkä edistää vähän, mutta vaikka tiistain treenin jälkeen istuin jopa kahteen otteeseen saunassa, niin silti keskiviikko, torstai ja vielä vähän perjantainakin mentiin pingviini-tyylillä. Tietysti yleisellä tasolla rentoututuminen poistaa lihasjännitystä, mutta jos ne lihakset on kunnon jumissa, niin ei siihen ihan pelkkä rentoutuminen riitä.
 • tehostaa lymfaattista järjestelmää (Lymfaattinen järjestelmä sisältää suoniston, jota pitkin kudoksiin jäänyt ylimääräinen neste kulkee imunesteenä eli lymfana takaisin verenkiertoon. Kun hiussuonten ja kudosten välillä vaihdetaan ravinto- ja kuona-aineita, nestettä palaa suoniin hiukan vähemmän kuin kudoksiin siirtyy. Se kerää talteen kaiken ylimääräisen nesteen ja palauttaa sen imunesteenä verenkiertoon.)
 • vähentää turvotusta Nuo kaksi edellä mainittua vaikutusta olen huomannut tapahtuvan saunomisen yhteydessä. Turvotushan syntyy, kun elimistöön kertyy nesteitä. Joten kun saunassa hikoillaan, nesteet lähtevät poistumaan elimistöstä hien kautta. Tämä aktivoi juuri tuota lymfaattista järjestelmää, jonka seurauksena turvotus häviää.
 • auttaa monissa iho-ongelmissa Tämän olen huomannut omassa ihossani, sillä yleensä minulla on todella kuiva ja kutiseva iho, mutta viime aikoina sitä ongelmaa ei ole ollut. Pystyn jopa elämään, jos en heti suihkun jälkeen pääse rasvaamaan ihoa. Lisäksi enää ei tarvitse käyttää yhtä vahvoja kosteusrasvoja. Mietin pitkään, että mikähän tämän tilanteen on aiheuttanut, enkä kyllä oikein keksi muuta syytä kuin saunomisen, juuri tuon infrapunasaunomisen.
 • myönteinen vaikutus haavojen ja palohaavojen paranemisessa.Vähän kyllä kyseenalaistaihin, että jos on palohaavoja, niin kannattaako niiden kanssa nyt mennä yhtään kuumempaan tilaan? En ole lääkäri, mutta palohaava on haava siinä missä veitselläkin leikattu haava, ja jos siihen hirveesti pääsee bakteereja, joita hiessäkin on, niin tulehdusriski kasvaa. Tulehdusriskin lisäksi kuumuus voi pahentaa palovammaa. Esimerkiksi jos ajatellaan, että olet ollut ulkona ottamassa aurinkoa ja ihosi on palanut ja menet taas seuraavana päivänä ottamaan uudelleen aurinkoa, niin ei se iho kyllä siitä paremmaksi muutu, palaminen vaan pahenee.
 • aktivoi kehon omaa vastustuskykyä Varmasti, koska hien mukana poistuu elimistöstä myrkkyjä, jotka vaikuttavat vastustuskykyyn.
 • auttaa univaikeuksissa lisäämällä mielihyvän tunnetta Tämäkin varmasti pohjautuu siihen, että kun keho rentoutuuu syntyy siitä mielihyvän tunnetta. Ja paremminhan sitä nukkuu onnellisena kuin onnettomana.
 • auttaa painonpudottamisessa Aika monessa esitteessä olen huomannut, että infrapunasaunan sanotaan polttavan jopa 600 kaloria puolessa tunnissa. Oskun rääkkitreeneissä mulla tunnissa paloi suurinpiirtein tuo 600 kaloria ja siinä kyllä sai todellakin niiden kaloreiden polttamiseksi tehdä töitä, joten se, että mä istuisin puol tuntia saunassa saisi saman aikaan, on aika epätodennäköistä. Tietysti mä olen nyt laihtunut, mutta se kyllä johtuu 99% ruokailutapojen muutoksesta ja liikkumisesta. 1% voi olla sitten infrapunasaunan ansioita, sillä kun kehossa on vähemmän kaikkia myrkkyjä ja kuona-aineita, pystyy se myös toimimaan tehokkaammin, jolloin se pystyy paremmin polttamaan niitä kaloreita kun liikun. Ja tällä saunomismäärällä mun olisi pitänyt pudottaa ainakin kolminkertainen määrä siihen mitä nyt tähän mennessä olen pudottanut.
 • vähentää selluliittia Elimistön kuona-aineet keräävät rasvasoluihin nestettä, joka puolestaan lisää selluliittiä. Peilailin eilen juuri itseäni ja totesin, että olen saanut todella paljon selluliittiä pois jaloista, mutta suurin syy siihen on terveellinen puhdas ruoka ja veden juominen. Tietysti selluliittiä poistuu, kun nesteitä poistuu, mutta vaikutus on yhtä kestävä kuin selluliittivoiteissa, joten jos sitä selluliittiä haluaa pois, niin jumppaa, puhdasta ruokaa ja vettä, niin pitäis ruveta tapahtumaan. Jos ei tapahdu mitään, niin kannattaa mennä lääkäriin, ettei taustalla ole mitään muuta aineenvaihduntahäiriötä. Ja se selluliittihän ei lähde pois sillä, että välillä syö ja juo terveellisesti ja kay kerran kuussa lepposella lenkillä, vaan se vaatii säännöllisyyttä.


Jos jokin kuulostaa liian hyvältä ollakseen totta (tai tässä tapauksessa liian helpolta ollakseen totta), se yleensä onkin niin. Suosittelen käymään infrapunasaunassa, jos se vaan on mahdollista, sillä se on todella rentouttavaa, mutta laihdutus tai selluliitin poistoon suosittelen ihan muita keinoja. Infrapunasauna auttaa varmasti enemmän tai vähemmän erilaisiin aineenvaihdunnasta johtuviin ongelmiin, mutta kaikkeen se ei pysty. 


Ei kommentteja:

Sisällön tarjoaa Blogger.