FIRSTBEAT-ANALYYSI PART. 1

kesäkuuta 16, 2016
Edellisessä postauksessa kerroinkin kuulumisia ja mainitsin ”suuresta” kouluprojektista, joka liittyy digitaalisen terveyden-opintoihin. Tehtävänäni onkin suunnitella kuinka Firstbeat-analyysiavoitaisiin hyödyntää HUS:n Terveyskylä.fi-verkkopalvelussa. Verkkopalvelusta löytyy tällä hetkellä esimerkiksi painonhallinta-talo ja harvinaiset sairaudet –talo. Lisää taloja ollaan avaamassa ja sitä varten me olemme luomassa ideoita. Tutkin aika monta tuntia Firstbeatin –kotisivuja, jotta olisin keksinyt jotain ideaa, mutta tulin siihen tulokseen, että ilman omakohtaista kokemusta, en pysty tuottamaan toimivaa ideaa. Sainkin mahdollisuuden kokeilla itse Firstbeat-analyysia.

Firstbeat Hyvinvointianalyysi kertoo kuinka keho reagoi arjen erilaisissa tilanteissa. Ympärivuorokautinen sykevälimittaus kuvaa yksilöllisesti kuormittavia ja palauttavia tekijöitä sekä liikunnan vaikutusta. Tieteellisesti kehitetty Hyvinvointianalyysi kertoo kehon voimavaroista ja nostaa pöydälle asiat, jotka parantavat jaksamista, kuntoa ja terveyttä. Firstbeat-analyysi siis perustuu sykevälivaihteluiden mittaamiseen. Sydämen syke mukautuu lyönti kerrallaan jatkuvasti muuttuviin sisäisiin ja ulkoisiin vaatimuksiin, joita elämässämme esiintyy.  Tätä ajallista vaihtelua peräkkäisten sydämen lyöntien välissä kutsutaan sykevaihteluksi. Monet erilaiset fysiologiset ilmiöt vaikuttavat sykevaihteluun. Esimerkiksi seuraavat välttämättömät kehon toiminnot vaikuttavat sydämen toimintaan: sisään- ja uloshengitys, hengityksen säätely,fyysinen aktiivisuus, liikunta ja liikunnasta palautuminen sekä ajatustoiminnot, tunnereaktiot ja psyykkinen kuormitus. Sykevaihtelun määrä kasvaa palautumisen ja rentoutumisen aikana ja laskee, kun kehomme kuormittuu, esimerkiksi stressin myötä. Siten sykevaihtelulla ja syketasolla on tyypillisesti käänteinen suhde eli kun syketaso on matala, on sykevaihtelu tyypillisesti korkeampaa kuin silloin kun syketaso on koholla. Yleisesti ottaen hyväkuntoisilla henkilöillä sykevaihtelu on suurempaa kuin heikommassa fyysisessä kunnossa olevilla. Sykevaihtelun määrä on hyvin yksilöllistä. Sykevaihtelun määrä myös vaihtelee päivästä toiseen esimerkiksi päivän kuormittavuuden, liikunnasta aiheutuvan rasituksen ja työhön liittyvän stressin perusteella. Näiden ulkoisten stressitekijöiden lisäksi myös sisäiset stressitekijät kuten epätasapainoinen ruokavalio, alkoholinkäyttö ja sairaudet aiheuttavat vaihtelua päivittäisessä sykevaihtelun määrässä.Koulutehtävän lisäksi olen myös kiinnostunut oman tilanteeni optimoimisesta. Nythän tilanne on todella kaukana normaalista. Liikunta on satunnaista ja oikeastaan vain ylläpitää, ei juurikaan kehittävää. Unen laatu on mitä on, ja lähes poikkeuksetta joudun syömään aika vahvoja särkylääkkeitä, jotta saan nukuttua. Tilanne ei siis ole hyvä, mutta toivon saavani enemmän työkaluja tehdä tilanteesta parempi. Mittaustahan tehdään useamman päivän ajan, joten on mielenkiintoista nähdä miten eri päivien liikunta, ruokailu ja stressi vaikuttavat. Vaikka olenkin tavallaan hyväksynyt tämän tilanteen polven kanssa ja yritän ajatella positiivisesti, niin varmasti tilanne stressaa alitajuntaisesti, enkä edes välttämättä tajua kuinka paljon se vaikuttaa minun hyvinvointiin. Analyysi tulee minulle kotiin ja pystyn tekemään sen itsenäisesti, jonka jälkeen palautan laitteen ja saan henkilökohtaisen palautteen. Helppoa kuin heinänteko. Tulen vielä kertomaan teille lisää tästä mittauksesta, joten kannattaa pysyä kuulolla.

Onko teille Firstbeat-analyysi tuttu? Millaisia kokemuksia teillä siitä on?


*Firstbeat-analyysi on saatu blogin ja opiskelujen kautta, mutta en hyödy taloudellisesti postauksista. 

2 kommenttia:

 1. Ei ole tuttu, mutt kuulostaa kyllä mielenkiintoiselta! Pitäisi tutustua tarkemmin.. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ensimmäiseksi pahoittelut, että kommentiin vastaaminen on kestänyt. Yleensä blogger lähettää minulle viestin uusista kommenteista, mutta jostain syystä sitä ei nyt ole tullut. Rupesin ihmettelemään, kun ei tule yhtään kommenteja, mutta selvittelen syytä.

   Kannattaa kokeilla, sen avulla saa eri tavalla tietoa esim. unenlaadusta, joka on tärkeää kaikille. :) Mukavaa Juhannusta sinulle!

   Poista

Sisällön tarjoaa Blogger.