ARMOTON VAATEKAAPIN SIIVOUS

heinäkuuta 09, 2016
Viime viikot olen tarvinnut joka päivä ainakin yhdet, ellen jopa kahdet päiväunet. Ihmettelin, että mistä tämä väsymys johtuu, kun en oikeastaan tee mitään päivien aikana. Jotenkin olen oppinut elämään tämän kivun kanssa, tai ainakin sietämään sitä, vaikkakin välillä tulee itkupotkuraivari fiiliksiä. Kipu on kuitenkin vienyt huomaamatta voimia ja viime päivät olenkin vain ollut kotona. Seisominen ja käveleminen on ollut aika tuskaa, joten liikkumaankaan en ole itseäni saanut. Kaipaan kyllä salille ja ehkäpä huomenna on parempi päivä ja jaksan vähän liikkuakin.

Jos jotain hyvää pitää tästä tilanteesta keksiä, niin olen tehnyt suursiivousta. Minua on ahdistanut romusta pursuavat kaapit, joissa on kaikkea pientä tilpehööriä, joita tuskin koskaan tulen käyttämään. Minulla oli 11 jatkojohtoa, joita tuskin tässä yksiössäni kaikkia tarvitsen, enkä juuri suunnittele muuttoa isompaakaan. Muun muassa vaatekaapissa säilytin vanhoja muistiinpanoja, joita tuskin koskaan tulen tarvitsemaan ja joiden tieto on jo varmaan mennyt vanhaksi. Oli vanhoja oppikirjoja, rikkinäisiä säilytyslaatikoita, muovitaskuja ja niitä jatkojohtoja. Kaikkea mikä ei kuulunut vaatekaappiin. Nyt olen pikkuhiljaa saanut kaikki vaatekaapin tavarat käytyä läpi ja samalla mieli on jotenkin rauhoittunut. Tuntuu, että on helpompi hengittää, kun koti ei pursua joka puolelta turhaa tavaraa.Nyt kun kaikki tavarat on käyty läpi, eikä hyllyt pursua tavaraa, joista puolet unohtuvat hyllyn perälle, näkee mitä oikeasti tarvitsee ja mitä ei. Lisäksi kaappiin on mukavampi hankkia uusia vaatteita, kun ne eivät unohdu.

Vaatekaapin siivouksen aloitin lajittelemalla kaikki vaatteet (kyllä myös alusvaatteet) neljään eri ryhmään:

Roskiin menevät vaatteet, eli ne jotka olivat jo rikki tai ihan loppuun kulutettu, eikä niitä voi myydä enää eteenpäin.

Kiertoon menevät vaatteet, eli ne, joita en ollut käyttänyt viimeiseen vuoteen, jotka olivat pieniä tai joista en vain enää tykännyt. Kaksi ensimmäistä ovat varmasti ne vaikeimmat, sillä ehkä joku päivä kuitenkin sitä mekkoa tulisi käytettyä tai ehkäpä ensi kesänä mahdun tuohon hameeseen. Niiden kohdalla pitää vain olla armoton, sillä kuinka monesti noihin kahteen edelliseen ajatukseen onkaan sortunut ja onko ne vaatteet tulleet käyttöön. Varmasti harvemmin ovat tulleet kuin eivät ole tulleet.

En tiedä tykkäänkö vaatteet, eli ne vaatteet, joista ei tiedä pitääkö vai ei. Niitä tulee välillä käytettyä, mutta silti ne eivät oikein sykähdytä, ovat ehkä menneet pois muodista tai eivät enää ehkä oikein istu omaan tyyliin.

Säilytetään vaatteet, eli ne vaatteet, joita käytetään säännöllisesti ja jotka ovat oman tyylin mukaisia. (Tietysti esimerkiksi minulta löytyy kaapista pari jakkupukua, vaalea ja tumma, joita en ole montaa kertaa käyttänyt, enkä viimeisen vuoden aikana varmaan kertaakaan, mutta jotka kuuluvat perusvaatevarastoon)

Lajittelun jälkeen jäljellä on vielä kaksi eri lajittelua. Ensimmäiseksi aloitetaan en tiedä tykkäänkö-kasasta. Taas pitää olla armoton ja olenkin ottanut säännöksi, että 20% noista vaatteista voi säilyttää, eli jos minulla on kymmenen vaatetta siinä, kaksi voin ottaa vielä kaappiin. Tässä kasassa usein on juuri niitä vaatteita, joita ehkä toivoisi käyttävän, mutta kuitenkin ne syystä tai toisesta jäävät käyttämättä. Ehkä ne eivät kuitenkaan sovi omaan tyyliin tai omalle vartalolle. Loput 80% vaatteista menee kiertoon kasaan.

Nyt enää on jäljellä kiertoon kasa. Sen lajittelu onkin helpointa, sillä enää tarvitsee lajitella ne kirppis- tai lahjoituskasaan. Meneekö vaate todennäköisesti kirpputorilla kaupaksi vai kannattaako se suoraan viedä Uffin keräykseen? Kiertoon meneviäkään vaatteita ei kannata turhaa säilöä, vaan ne jotka tuskin menevät kaupaksi, kannattaa viedä mahdollisimman pian esim. Uffin keräykseen. Myyntiin meneviä vaatteita voi helposti myydä esim. Facebookin eri kirppis-ryhmissä, Huuto.netissä tai Torissa, eikä myynti ole samalla tavalla aikaan sidottu kuin kirppispöydän varatessa.Vaatekomeron siivouksen yhteydessä helposti näkee myös mitä kaikkea vaatetta vielä tarvitsee, monestihan sitä luulee, että jotain tarvitsee, mutta sellainen vaate saattaakin olla vain unohtunut vaatekaapin perälle. Siinä vaiheesssa kun oikeasti pitää jotain uutta vaatetta hankkia, kannattaa hyödyntää mahdollisimmat hyvät tarjoukset. Olen usein ihastellut Zalandon valikoimaa ja täältä* löydät parhaimmat alekoodit Zalandolle.

Nyt kun vaatekaappi on käyty läpi ja muutkin turhat tavarat on laitettu kiertoon kotoa, jäljellä olisi vielä kellarikomeron siivousurakka. Sieltäkin olen jotain saanut jo siistittyä, mutta paljon siellä on vielä tavaraa, jolla ei tee mitään. Nyt lähden kuitenkin vähän nauttimaan auringosta ulos ja viemään yhden kassin vaatteita Uffin keräykseen.

Ihanaa viikonloppua ja toivottavasti saadaan 
taas nauttia pitkään tuosta auringosta. 

*Postaus sisältää yhteistyölinkin

Ei kommentteja:

Sisällön tarjoaa Blogger.