NIKS NAKS RENNOKS KIROPRAKTIKOLLA

lokakuuta 28, 2016
Jos tästä puolen vuoden liikkumattomuudesta pitää jotain hyvää keksiä, niin ainakin ymmärsin todella, että kehoni tarvitsee paljon huoltoa, jotta se kestää kaiken rasituksen, mitä sille asetan. Nyt kun olen asettanut uudet tavoitteet; toukokuun lopussa polkujuoksukisa, matkaa 16 kilometriä ja aikaa maksimissaan 2 tuntia, tarvitsen tähän tavoitteeseen pääsemiseksi tukijoukon pitämään minut kunnossa. Olen jotenkin ohittanut sen tosiasian, että kehoni on kovemmalla rasituksella kuin "tavallista" työtä tekevän henkilön keho. Lisäksi ikä ja tuo luupattitauti tuo omat haasteensa. Jotta pystyn elämään sellaista aktiivista elämää kuin haluan, täytyy kehonhuoltoon PANOSTAA. (Apua, kun kirjoitin tuota lausetta, päässäni kuului Vitapro-mainokset. No tällä postauksella ei kuitenkaan ole mitään tekemistä Vitaproon kanssa.) Paljon kehonhuollosta on myös itsestäni kiinni. Kuinka moni meistä kyllä tietää sen, että pitää venytellä, mutta kuinka monella se kuitekin jää tekemättä? Itse voin ainakin myöntää sen, että olen skipannut aika monet venyttelyharjoitukset, jotka todellakin olisi pitänyt tehdä.Vaikka monet kehoa huoltavat toimenpiteet ovat tehtävissä itsenäisesti, joihinkin vain tarvitsee toisen ammattitaitoa ja apua. Voit kyllä rullailla, jonka sanotaankin olevan köyhän hieroja, mutta samaa tehokkuutta rullalla et saa, mitä saisit oikealla hierojalla. Hieroja voi keskittää hieronnan juuri siihen tarvittavaan kohtaan. Sitten on vielä niitä henkilöitä, joita ei voi mitenkään korvata, edes huonosti. Yksi niistä on kiropraktikko. Henkilö, joka tutkii, hoitaa ja ehkäisee ihmisen tuki- ja liikuntaelimistöön, sekä hermostoon liittyviä toimintahäiriöitä. Siinä keskittytään erityisesti selkärangan ja hermoston väliseen toimintaan, siihen joka ohjaa jokaista meidän ajatusta ja liikettä. Se tapahtuu mm. nivelmanipulaation kautta, eli naksauttelemalla niveliä ”auki”.

Viime viikonlopun I love me-messuilla oli tarjolla vaikka minkälaista niksauttajaa, oli jäsenkorjaajaa, osteopaattia ja kiropraktikkoa, jotka kaikki näyttivät ainakin päällisin puolin tekevän samaa hommaa. Jäsenkorjaajista ja osteopaateista minulla ei henkilökohtaisesti ole kokemusta, joten ihan tarkkaan en tiedä mitä heidän toimenkuvaansa kuuluu, mutta ihan ketä tahansa en päästäsi minun hermostoa niksauttalemaan. Ajatuksena saattaa tuntua pelottavalta, että joku naksauttelee niskaniveliä, mutta ammattitaitoisen ja luotettavan kiropraktikon tekemänä se on oikeastaan aika rentouttavaa. Pahimmassa tapauksessa kun lopputuloksena voisi olla vihannes, enkä tarkoita nyt vihanneksella porkkanaa. Monessa yliopistossa kiropraktikot opiskelevat alussa yhdessä lääkäri-opiskelijoiden kanssa, ja kyseessä onkin 4-6-vuotta kestävä koulutus. Vain parasta minulle ja sinulle.Messuilla tapasinkin SamiLiukkosen, joka jo messujen aikana huolehti minun messukunnosta, jotta jaksoin pyöriä pitkät päivät siellä. Juttelimme hiukan tästä minun tilanteesta, erityisesti tuon puristusvoimaongelman takia, sillä siihen ei mitään rakenteellista selitystä ole. Jäljelle jää enää vain hermostoperäiset syyt. Kovin pitkään minua ei tarvinnut tutkia, että syitä alkoi löytyä. Kirjastolla vietetyt tunnit näkyivät myös oppimisen lisäksi niskan jumittumisena. Eikä aikaisempi fyysinen työ huonoissa työasennoissa ainakaan ole auttanut tilannetta. Oireita on ollut jo enemmän ja vähemmän kymmenen vuoden ajan, enkä silti ole tarpeeksi kiinnittänyt niihin huomiota. Nyt viimeistään on aika.

Jotta pääsen parhaimpaan suoritukseen polkujuoksussa, ja oikeastaan ihan kaikessa mitä teen; treeneissä ja työssä, kehon pitää olla tasapainossa. Keho toimii ketjuna, joten niskajumit voivat säteillä aina kantapäähän asti. Varsinkin nyt kun rupean juoksemaan tuolla metsässä, enkä halua taas joutua ortopedin käsittelyyn, vaikka olisikin kiva ortopedi, lihasjumitukset pitää saada auki. Sen lisäksi, että niskajumi vetää ryhdin huonoksi, vaikuttaa se myös tasapainoon ja koordinaatiokykyyn, jotka ovat aika tärkeitä, jotta sieltä metsäpolulta tullaan vielä yhtenä kappaleena takaisin.


Vaikka jo ensimmäiset kerrat kiropraktikon käsittelyssä toivat paremman olon, tämäkin on pidemmän ajan prosessi. Kestävät tulokset vaativat aikaa ja olenkin superonnellinen tästä mahdollisuudesta päästä tekemään Samin kanssa yhteistyötä. Olin jo vähän niinkuin hyväksynyt esimerkiksi tuon tilanteen puristusvoiman suhteen, ja sen etten ehkä koskaan saa tehtyä sitä ensimmäistä puhdasta leukaa, mutta nyt taas on herännyt toivo. Ihan mahtavan ja ammattitaitoisen kiropraktikon kanssa tästä ei voi tulla kuin hyvä juttu. Tulen jatkossakin jakamaan teille kokemuksia ja erityisesti niitä tuloksia, joita meidän yhteistyöstä syntyy. 

Onko teillä kokemuksia kiropraktikolla käynnistä?
Jännittäisikö teitä ajatus, että joku naksauttelisi teitä?


Ei kommentteja:

Sisällön tarjoaa Blogger.