MIKSI HIILIHAPOLLISET VEDET EIVÄT OLE HYVÄKSI TERVEYDELLE?

tammikuuta 09, 2017
Tämä postaus on julkaistu aikaisemmin (syksyllä 2014) ja se onkin ollut yksi suosituimmista postauksista täällä. Ajattelin kuitenkin nyt julkaista sen uudelleen, sillä monet hyvät postaukset jäävät tuonne arkistojen kätköihin. Edellisessä postauksessa käsiteltiin ravitsemusta ja näin vuoden alussa se onkin monelle ajankohtainen aihe, joten siihen jatkoksi sopii hyvin tämä postaus.

Lauantaina minulle iski hirveä makean himo (yllättäen :D ), mutta tällä kertaa päätin helpottaa makean himoani Pepsi Maxilla. Sehän on periaatteessa erinomainen makeanhimon hillitsijä, sillä kaloreitahan siinä ei oikeastaan ole. No juotuani lasillisen sitä, minulle tuli järkyttävän huono olo. Vatsaa väänti ja tuntui kun koko vatsa olisi ollut tulessa. Ei kiva, joten muistinpa taas miksi en juo juuri koskaan kolajuomia. Olisi vaan pitänyt pysyä vedessä. Siinä vatsakivuista kärsiessäni rupesin oikeasti miettimään miten paljon hiilihappojuomat vaikuttavat meidän kehoon. Tietenkin kolajuomissa on vaikka mitä muita aineita hiilihapon lisäksi, jotka aiheuttavat vaikka mitä terveyshaittoja, mutta kolajuomia toivottavasti ei nautitakkaan ihan janojuomina. Tai aika moni niitäkin taitaa juoda ihan janoonsa, varsinkin noita light-versioita, kun niistä ei saa sokeriakaan. Mutta vielä yleisempää on juoda vissyjä ja vastaavia janoon. Harva kuitenkaan miettii, että miten hiilihappo oikeasti vaikuttaa elimistöön ja onko vissy kuitenkaan se hyvä janojuoma.Hiilihappo on veden ja hiilidioksidin muodostama yhdiste. Se on heikko happo, mutta silti se on happamampi kuin esimerkiksi muurahaishappo tai etikkahappo. Happamien juomien tiedetään aiheuttavan hampaille tuhoa, mutta todellisuudessa itse hiilihappo ei vaikuta hampaisiin, vaan hampaisiin vaikuttavia happoja ovat mm. omenahappo (E296), askorbiinihappo (E300), sitruunahappo (E330) ja fosforihappo (E338). Niitä on juomissa joko lisättynä tai luonnostaan. Hiilihappopitoisten juomien kulutus on lisääntynyt yhä enemmän ja siihen vaikuttaa varmasti osaltaan esimerkiksi Sodastreamien ja vastaavien tulo markkinoille. Niiden avulla hiilihappojuomien tekeminen oli helppoa, eikä niitä tarvitse enää kantaa niska limassa kaupasta. Nyt vissyä pystyy tekemään kotona napin painalluksella ja monella se toimiikin janojuomana. Vaikka itse hiilihappo ei ole pahaksi hampaille, happamoittaa se kuitenkin kehoa. Keuhkoilla ja munuaisilla on tärkeä rooli happo-emästasapainon säätelyssä ja vanhemmiten munuaisten teho heikkenee, mikä lisää elimistön happamoitumista.

Ihmisen kehon pH-arvo on noin 7,3. Hiilihappojuomien pH-arvo on puolestaan noin 4-5. Jos näitä juomia nauttii veden sijasta, happamoituu elimistö huomattavasti enemmän. Sillä puolestaan taas on monia hyvinvointia heikentäviä vaikutuksia. Happamoituminen aiheuttaa liikalihavuutta, alipainoa, väsymystä, ruuansulatusongelmia, epäselvää ajattelua, masennusta, kolotuksia ja kipuja sekä nopeutunutta ikääntymistä. Liiallinen happamuus voi olla erilaisten kipu- ja särkytilojen, rappeutumissairauksien ja erilaisten aineenvaihduntavaivojen kuten erilaisten reumatilojen, maksa-, vatsa-, munuais- ja sydänvaivojen sekä diabeteksen, kohonneen verenpaineen, verenkiertohäiriöiden ym. aineenvaihdunnan sairauksien syy. Aina kun kehoon syntyy ”stressitila”, se pyrkii tasapainottamaan tilanteen mahdollisimman hyvin. Niinpä kehon happamoituessa, se pyrkii neutralisoimaan tilanteen muun muassa ottamalla emäksisöiviä aineita myös lihaksista. Keho laimentaa happoja hamstraamalla vettä, jolla se laimentaa happoista elimistöä. Kehossa ilmenee tämän seurauksena turvotusta. Rasvan avulla elimistö siirtää happoja pois tärkeistä elimistä ja rasvoihin sidotut hapot varastoidaan rasvakerrokseksi eri puolille elimistöä.Lihasten kehittymisen ja rasvanpolton kannalta hiilihappojuomilla on vaikutusta tuloksiin. Olen joskus hankkinut eri nettivalmennusten kautta ruokavalio-ohjeita ja niissä usein sanottiin, että light-limuja voi juoda niin paljon kuin haluaa, kunhan ei korvaa veden määrää niillä. Olenkin miettinyt, että mihin nämä ohjeet perustuvat? Ymmärrän kyllä, että lasi silloin tällöin voi ehkäistä sokerirepsahtamisen, mutta jos ajatellaan, että ohjeet on tehty juuri niille henkilöille, jotka ovat syöneet ihan päin puuta monta vuotta ja nyt ovat ottaneet ensimmäisen askeleen kohti parempia ruokailutottumuksia, annetaan ymmärtää, että light-limuja voit juoda ihan niin paljon kuin mieli tekee, antaa se aikalailla vääränlaisen kuvan juomien terveysvaikutuksista.
Hiilihappojuomat eivät kuitenkaan ole ainoita asioita, mitkä happamoittavat kehoa, vaan myös happamoitumista aiheuttavat muun muassa ruokavalio, ympäristön saasteet, tupakointi, lääkkeet, stressi, viha, pelko ja muut negatiiviset tunteet. Ja näin treenaajan näkökulmasta ei pidä unohtaa sitä, että myös kova fyysinen harjoittelu elimistön äärirajoilla tuottaa elimistöön happamuutta (maitohappoa). Happamoitumista voi ehkäistä muun muassa tiettyjen mineraalien, kuten kaliumin, kalsiumin ja magnesiumin, runsaalla saannilla, sillä ne puolestaan lisäävät kehon emäksisyyttä. Näitä mineraaleja saadaan muun muassa erityisesti hedelmistä, kasviksista, marjoista ja perunasta. Yksittäisistä ruoka-aineista kaakao on kaliumpitoisin. Mineraaleja saa myös kuivatuista hedelmistä. Lisäksi sitrushedelmillä on emäksisyyttä lisäävä vaikutus, vaikka ne ovatkin happamia, sillä elimistössä niiden palamistuote on emäksinen. Itse olenkin huomannut, että esimerkiksi tosi rankan treenin jälkeen juon noin 1,5 litraa sitruunavettä, jolloin palautuminen on paljon parempaa. Lisäksi on olemassa erilaisia juomia, jotka tasapainottavat kehon happo-emaspitoisuuksia. Esimerkiksi Valmarin on yksi niistä, mutta itselläni oli sitä varmaan kaksi vuotta jääkaapissa ilman, että sain sitä juotua, sillä maku ei ollut kovinkaan kulinaristinen.  

Lähteet täältä, täältä,  täältä täältä ja täältä

Juotteko te paljon hiilihapollisia vesiä? Tai maistuuko Pepsi Maxit ja vastaavat? 

Postaus on julkaistu aikaisemmin, mutta olen muokannut postausta ja julkaisen sen uudelleen. Kaikki jälkikäteen muokatut postaukset löytyvät repost-tagin alta.

11 kommenttia:

 1. Todella mielenkiintoinen juttu! Kiitos siitä. Olen perehtynyt viime aikoina jonkin verran happo-emästasapainoasioihin, mutta käytännössä olen toiminut vain sen verran, että lisään aina sitruunaa itsetehtyihin mehuihin. Muuten syön kyllä aika happamasti, kun vedän paljon rahkaa ja muita maitotuotteita. Light-limujakin miltei päivittäin. Tämä juttu oli kyllä hyvä muistutus siitä, että kannattaisi kohtuullistaa...!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hyvä, että tykkäsit jutusta, kiva kuulla :) Monesti tulee syötyä ja juotua sellaisia juttuja joiden ei edes välttämättä tajua olevan terveyden kannalta haitallisia. Moni tuskin miettii, että vissyn juominen olisi mitenkään pahasta. Samoin myös just esim nuo maitotuotteet, sillä niiden ajatellaan olevan vain terveellisiä, varsinkin kun puhutaan esimerkiksi rasvatomasta rahkasta, mutta ei ajatella sitä, että silti siinä saattaa olla terveyden kannalta epäedullisia juttuja. Mutta kuten kaiken niin tämänkin suhteen kohtuus on hyvä. Ei maailma kaadu jos juo kerran tai kaksi viikossa jotain hiilihapollista juomaa. :)

   Poista
 2. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

  VastaaPoista
 3. Jonkun verran tulee juotua vissyvettä. Noin pari kertaa kuukaudessa. Limsaa en edes muista millon viimeksi olisin juonut, ei ole minun juttu. Paras janojuoma on vesi! Mulle tulee hapoista tosi inhottava olo mahaan, tuntuu että se turpoaa kymmenkertaiseksi :-D Ja ne röyhtäykset, kun on juonut hiilihapollista vettä, en tykkää!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mulla on ihan sama juttu, että hiilihapollisista juomista tulee sellainen olo, kuin olisi kuudennella kuulla raskaana. Ja vesi on paras janojuoma, ja välillä voi juoda hiilihapollisiakin juomia, mutta moni saattaa kuvitella, että perusnesteytyksen voi juoda myös hiilihapollisista juomista.

   Poista
 4. Tämä oli todella hyvä postaus. Meillä teinipoika tykkää juoda vichyä mutta tämän jälkeen harkitsenpa asiaa uudelleen. Limpparia meillä ei mene kuin tosi harvoin. Jouluna kaupasta saa Hartwallin jouluomenaa, sitä meni 3 pulloa kaikkiaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Moni korvaa tavallisen veden vissyillä ja muilla hiilihapollisilla juomilla, ja se ei ole hyväksi, mutta silloin tällöin lasi hiilihapollista juomaa ei haittaa ollenkaan. Jouluomena on kyllä hyvä limppari. :)

   Poista
 5. Niinno, jos ihminen juo aspartaamilla makeutettuja myrkkyjä niin ehkä tuo hiilihappo on viimeisin mistä kannattaa huolestua...hiilihappo ei todella aiheuta esim. hampaissa eroosiota ja on sen verran pieninä pitoisuuksina juomissa että eipä se kehoakaan pilaa. Sitäpaitsi happamat juomat pitävät esim. sienet ja tietyt bakteerit kurissa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Siinä olet oikeassa, että aspartamiinijuomat eivät ole terveellisiä, vaikka ovatkin sokerittomia ja vähäkalorisia. Eikä hiilihappokaan ole ongelma, jos sitä juo kohtuudella, mutta moni minunkin asiakkaista on kuvitellut, että tavallisen veden, sen pari litraa mitä päivässä pitää juoda, voi korvata hiilihapollisella vedellä. Sellaisella, jossa ei ole mitään makeutusta, kun niitäkin on myynnissä. ;)

   En tiedä mihin tuo sinun väittämä, ettei hiilihappo aiheuta eroosiota hampaissa perustuu, sillä tutkimuksia siitä, että kaikki happamat juomat, myös hiilihapolliset juomat, aiheuttavat eroosiota on todella paljon. Ja sienien ja bakteerien ehkäisyyn vaikuttaa oikeanlainen kehon pH-tasapaino, jota esim. juuri hiilihappolliset juomat muuttavat.

   Poista
 6. Kylläpähän se on nuo keinotekoiset makeutusaineet jotka kropan sekottaa, ei vissyvesi. Kaverini joka on raitis sai muutamassa kuukaudessa maksa-arvot alkoholistin tasolle ja muutkin veriarvot aivan sekaisin, palautuivat kun lopetti light-juomien juomisen lääkärin käskystä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuohon makeutusaineisiin vastasinkin jo edellisessä kommentissä, on niin samanlainen kommentti kuin edellinen, ihan kuin olisi saman henkilön kirjoittama.

   Kaverisi taisi juoda aikalailla noita light-juomia, ja niillä varmasti saakin maksa-arvot sekaisin, tosin joko pitää olla todella herkkä tai sitten muita perussairauksia, jotta maksa-arvot menevät alkoholistin tasolle muutamassa kuukaudessa. Toivottavasti ystäväsi voi nyt hyvin ja voi silloin tällöin myös nauttia vaikka sitruunanmakuista kivennäisvettä, jossa ei ole makeutusaineita.

   Poista

Sisällön tarjoaa Blogger.