MIKSI SINÄ SYÖT NIINKUIN SYÖT?

tammikuuta 03, 2017
Monelle meille joulu on ruuan juhlaa. Jouluherkuista nautitaan aina sieltä pikkujoulukaudelta itse Jouluun ja välipäiviin saakka. Jouluna ei lasketa kaloreita, eikä lasketa ravintosisältöjä, ainoastaan nautitaan. Joulun jälkeen olo saattaakin olla melkoisen turvonnut ja monella meistä alkaakin näin tammikuussa "uusi elämä", jolloin ruokailutavatkin halutaan muuttaa tai palauttaa terveellisiksi. Tuolloin onkin hyvä käyttää hetki aikaa omien ruokailutottumusten miettimiseen. 

Olen käynyt läpi vanhoja postauksia blogin alkuajoilta ja huh, millaisia siellä on ollut. Monissa aihe on ollut erittäin hyvä, mutta toteutus jotain ihan muuta. Sen vuoksi tuntuisi turhalta kokonaan poistaa tekstejä. Vaikka nämä postaukset ovatkin osa blogin elinkaarta ja minun kehittymistä bloggaajana, haluan blogini sisällön olevan mahdollisimman laadukasta. Sen vuoksi olen uudistanut joitakin postauksia ja julkaisen niitä nyt uudelleen. Tämä postaus on kirjoitettu ensimmäisen kerran syksyllä 2014, kun olin aloittanut liikunnan ammattitutkinnon suorittamisen.


Perjantaina alkoi ensimmäiset oikeat opetusjutut ja kävimme läpi ruokailusuosituksia. Ruokailusuositukset olivat periaatteessa minulle tuttuja, mutta esimerkiksi energiaravintoaineiden (proteiinit, hiilarit ja rasvat) määrät kokonaisenergian saannista tuntuivat todella oudolta. Uusien (2014) suositusten mukaan esimerkiksi hiilihydraatteja pitäisi olla 45-60% kokonaisenergiansaannista. Tämä kuulosti minun mielestä todella isolta määrältä, varsinkin kuin nykyisin monet eivät tee fyysistä työtä. Fyysinen työ, erityisesti raskas sellainen, tietysti vaatii enemmän hiilareita kuin istumatyö. Toisaalta mietin, että onko tuo määrä kuitenkin se normaalimäärä, mutta ajattelumme on vääristynyt kaikenlaisten ravintoideologioiden ja diettien vuoksi? Toinen mikä minua kummastutti oli lisätyn sokerin määrä, sillä sitä saisi olla jopa 10% kokonaisenergian saannista. Kuulostaa hirveältä määrältä, varsinkin kuin tarkoitetaan juurikin lisättyä sokeria, ei esimerkiksi hedelmien tai marjojen luontaista sokeria. 2000 kilokalorin päivittäisessä energiansaannissa se tarkoittaisi noin 50 grammaa sokeria, joka puolestaan on noin puolidesiä. Tuon perusteella ei ihme, että yhä useampi on sokeririippuvainen, ylipaino lisääntyy ja 2. tyypin diabeksen määrä lisääntyy.

Toinen omalta kannaltani merkittävämpi asia jota pohdimme, oli se miksi syömme niin kuin syömme. Monet vastasivat esimerkiksi mielitekojen vaikuttavan paljon ruokailuun. Mieliteothan eivät automaattisesti ole pahoja, mutta aika monella mieliteot eivät kuitenkaan ole sieltä terveellisemmästä päästä tai jos syödään pelkkien mielitekojen pohjalta, saattaa ravinnonsaanti jäädä yksipuoliseksi. Myös kiire ja helppous nousivat ensimmäisten syiden joukossa esiin. Kiire on valitettavasti jokaisen meidän arkea enemmän tai vähemmän ja kiireen vuoksi ruokailun tulee olla helppoa. Ihan ymmärrettävää, mutta helppouden ei tarvitse tarkoittaa kaupan eineshyllyn tarjontaa. Loppujen lopuksi terveellistä ruokaa saa laitettua lähes yhtä nopeasti kuin lämmittää valmiita kalapuikkoja. Uuni on tällöin maailman paras keksintö. Sen kun laitat kasvikset ja lihat tai kalat uuniin ja siellä ne muhivat valmiiksi ilman, että tarvitsee vieressä vahtia. Jos on kovin hajamielinen (kuten itse olen) niin suosittelen laittamaan ajastimen päälle. Ja sillä aikaa kun ruoka valmistuu voi tehdä vaikka mitä. Toinen hyvä tapa on myös valmistaa itse ”valmisruokia”. Eli tekee ruokaa ison satsin kerralla ja kasaa niistä valmiita annoksia, jotka lykkää sitten pakkaseen. Aamulla kun ottaa esiin, niin illalla saa lämmitettyä nopeasti helpon ja terveellisen illallisen. Jos puolestaan tuntuu, ettei aika riitä isojen satsien valmistamiseen, niin sitten suosittelen ottamaan rennosti ja karsimaan kiireitä edes sen verran, että kerran viikossa kerkiää tekemään isomman satsin. Tosin itse kun asun yksin, niin pakkaseen mahtuu tarvittaessa jopa kahden viikon ruuat valmiina. Kolmas asia mikä vaikutti syömiseen oli ajoitus, sillä monesti kiireen vuoksi säännöllinen ruokarytmi on haasteellista pitää yllä. Tähän myös auttaa paljon ennalta suunnittelu. Kun ruuat on suunniteltu ja tarvittaessa valmistettu etukäteen, epäterveellisten ja huonojen valintojen mahdollisuus pienenee. Omalla kohdalla olen todellakin huomannut tämän, sillä heti jos en ole olleenkaan suunnitellut ruokailujani, sorrun niihin huonoimpiin vaihtoehtoihin.


Näiden tekijöiden jälkeen nousi esiin nälkä, jaksaminen ja terveellisyys, joiden ainakin minun mielestä pitäisi olla ne tärkeimmät syyt, miksi syö niinkuin syö. Hinta oli myös merkittävä tekijä ruokailussa ja sen myönnän luovan itsellenikin muutaman harmaan hiuksen terveellistä ruokaa valitessa. Yleensä terveellinen ruoka maksaa paljon ja monen on helppo siihen vedotenkin sanoa, ettei voi syödä terveellisesti. Terveellistä ruokaa voi kyllä syödä edullisestikin, mutta silloin joutuu vähän tekemään myönnytyksiä. Jos ei ole varaa ostaa vähärasvaista naudan lihaa, niin voi ostaa tilalle rasvaisempaa naudanlihaa tai sika-nautajauhelihaa, sillä ne ovat kuitenkin terveellisempi vaihtoehto kuin ostaa paketti kalapuikkoja. Tuoreet kasvikset ovat hyviä, mutta myös pakastekasvikset ovat parempi vaihtoehto kuin jättää kasvikset kokonaan syömättä. Niitä maustamalla ja esimerkiksi uunissa valmistamalla saa niistä oikein hyviä. Puuro on edullinen aamupala, sillä itse ostan aina Pirkan pikaluomukaurapuuroa, joka maksaa sen 1,30€ ja siitä tulee aika monta annosta. Halvemmaksi se tulee kuin ostaa joka aamulle maustettu jogurtti.

Ruokailuun vaikuttavat myös paljon sellaiset asiat kuin uni, seura ja harrastukset. Unen puute näkyy helposti ruokailussa, sillä väsyneenä elimistö ”tarvitsee” lisää energiaa, joten Geisha-patukka jos toinenkin tulee helposti syötyä. Seuralla, varsinkin erityisesti perheellä, on merkitys ruokailuun. Jos kaikki muut syövät epäterveellisesti, vaatii aika paljon tahdonvoimaa, että itse jaksaa silti syödä terveellisesti. Harrastukset tai esimerkiksi fyysinen työ vaikuttavat myös ruokailuun. Fyysinen rasitus muuttaa energiantarvetta ja jos fyysisellä rasituksella (treenillä) on tarkoitus muokata vartaloa, vaatii se seurakseen oikeanlaista ruokailua.


Miksi minä syön niin kuin syön? Ensimmäisenä syynä minulla on erityisruokavaliot, jotka heti alkuun määräävät mitä en voi syödä. Sen jälkeen tärkeimpinä syinä on terveellisyys ja jaksaminen. Terveellisyyteen liittyy myös omalla kohdallani painonpudotus ja samaan aikaan myös kehon muokkaus lihasmassan avulla, jotka omalta osaltaan vaikuttavat ruokailuuni. Myös taloudella on merkittävä vaikutus ruokailuuni. Elän pienellä toimeentulolla tällä hetkellä, joten joudun näkemään enemmän vaivaa terveellisen ruuan metsästyksessä,eli juoksemalla alennusten perässä eri kaupoissa, ja en pysty syömään esimerkiksi päivittäin tuoreita marjoja, vaan ne kuuluvat herkkupäiviin. Välillä tietysti myös mieliteot vaikuttavat, ja saavatkin vaikuttaa, ruokailuuni, mutta ne mieliteot eivät ole automaattisesti epäterveellisiä. Vaikka kotona odottaisi paketti kanaa, saatan mennä lounalle sushi-ravintolaan, koska minun tekee mieli. 


Miksi sinä syöt niin kuin syöt? Onko ruokailutapojesi taustalla esimerkiksi jokin ideologia? Mietitkö paljon syömistapojasi?

Postaus on julkaistu aikaisemmin, mutta olen muokannut postausta ja julkaisen sen uudelleen. Kaikki jälkikäteen muokatut postaukset löytyvät repost-tagin alta.

Ei kommentteja:

Sisällön tarjoaa Blogger.