ÄLYTTÖMÄT YHTEISTYÖTARJOUKSET

huhtikuuta 29, 2017
Bloggaus on minulle enemmän harrastus kuin työ, enkä blogista saatavilla tuloilla tulisi toimeen. Silti myös minun bloggaustyöllä on arvo. Pinkit Korkokengät Maiju kirjoitti täällä älyttömistä yhteistöistä, joita bloggaajille ehdotetaan, ja valitettavasti itsekin olen törmännyt älyttömiin ehdotuksiin. Ja näistä on ollut monen muunkin bloggaajan blogissa juttua. Joskus olen kirjoittanut postauksen pelkästään tuotetta vastaan, mutta yleensä tämä tilanne on ollut sellainen, että olen oikeasti halunnut tuotteen ja olisin voinut siitä kirjoittaa, vaikka olisin käynyt sen itse omalla rahalla ostamassa. Siihen perustuen olen saanut yhteistyöehdotuksia, joiden älyttömyyttä on perusteltu sillä, että kun olen jostain muustakin tuotteesta tai palvelusta kirjoittanut lähes ilmaiseksi. (Olen myös kirjoittanut tuotteista ilmaiseksi tai oikeastaan maksanut siitä, että olen voinut kirjoittaa, hankkimalla tuotteen omalla rahalla.)


Kerran sain eräältä suhteellisen pieneltä kosmetiikkayritykseltä yhteistyötarjouksen, jossa minun olisi pitänyt omalla rahalla ostaa heidän 300 euron arvoinen kosmetiikkasetti, ja sen jälkeen olisin saanut postata siitä blogiini. Palkkioni olisi siis ollut oikeus postata ja mainostaa heidän tuotettaan, edes tuotteita en olisi saanut ilmaiseksi, puhumattakaan rahallisesta korvauksesta. Ymmärrän, ettei pienillä yrityksillä ole samanlaisia resursseja kuin suurilla monikansallisilla yrityksillä, mutta jotain järkeä sentään noihin yhteistyötarjouksiin.

Paljon myös viime aikoina on yleistyneet yhteistyöt, joissa voit voittaa jotain. Yleensä palkintojakin on vain yksi ja bloggaajia kymmeniä, jopa satoja. Siinä jos ruvetaan laskemaan prosentuaalista mahdollisuutta saada ehkä jotain korvausta, lopputulos ei ole motivoiva. Tällaisia yhteistöitä ovat tarjonneet monet isot, jopa kansainväliset yritykset. Postausta varten saatat joutua valmistamaan jotain (ja ehkä ostamaan jotain lisäksi, jotta valmistus onnistuu), kuvaamaan sen ja sitten vielä kirjoittamaan postauksen. Kenties vielä jakamiseen ja somettamiseen menee aikaa. Ja tästä kaikesta palkkiona on pieni prosentuaalinen mahdollisuus voittaa jotain. En tiedä, miettivätkö nämä yritykset sitä, millaisen kuvan he antavat itsestään bloggaajille, mutta itselleni ainakin näistä yrityksistä jää todella hyväksikäyttäjä mielikuva. Enkä todellakaan jo ihan periaatteesta postaa heidän tuotteistaan.

Eilen tavattiin bloggaajien kesken, ja puhuttiin siitä, kun yrityksen x kanssa on jo keskusteltu yhteistyöstä, mutta yhtäkkiä yhteydenpito loppuu ilman mitään selityksiä. Ymmärrän, että resurssit (varsinkin juuri pienten yritysten kohdalla) voivat muuttua tai jostain muusta syystä yhteistyötä ei voidakaan toteuttaa, mutta hyvä yritys hoitaisi senkin asian loppuun asti ilmoittamalla asiasta, eikä vain jättäisi vastaamatta viesteihin. Tämäkin antaa yrityksestä tietynlaisen kuvan, eikä jatkossa välttämättä ole edes kysymys yhteistyön tekemisestä, vaan siitä haluatko käyttää ko. yrityksen tuotteita tai palveluita omallakaan rahalla. Joskus aloittaessani palvelualalla kerrottiin minulle, että hyvästä palvelusta kerrotaan kolmelle ihmiselle ja huonosta palvelusta kymmenelle ihmiselle. Vaikka kyse ei näissä tapauksissa olekaan palvelun ostamisesta, voi saman ajatuksen siirtää myös siihen miten itse kertoo kyseisestä yrityksestä eteenpäin.
Älyttömien yhteistöiden lisäksi minulla on ollut myös hyviä ja erittäin hyviä yhteistöitä, joista en välttämättä ole saanut suoraan rahaa, vaan palkkio on ollut kyseinen tuote tai palvelu. Mutta järki käteen näissä yhteistyötarjouksissa. 

6 kommenttia:

 1. Siis ihan käsittämättömän kuuloisia nuo yhteistyöehdotukset, varsinkin tuo ensimmäinen. Ei yhteistyötä ole se, että pyydetään ostamaan tuotteita omalla rahalla ja kirjoittamaan niistä. Huoh :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No niinpä. Tuo ensimmäinen on varmaankin älyttömin minkä oon saanut, mutta enemmän olen huolissani noiden voit voittaa-yhteistöiden yleistyminen. Ja ilmeisesti niihin riittää osallistujia, sillä niitä tuntuu vain olevan enemmän ja enemmän. Ymmärrän, että aloittelevalle bloggaajalle ne voivat luoda yhteistyö-CV:tä, mutta ehkä ei ymmärretä, että niihin suostuminen johtaa siihen, ettei tarjolla ole enää edes ns. normaaleja yhteistöitä, joissa molemmat hyötyvät.

   Poista
 2. Mielenkiintoinen juttu. Mulla ollu selvästin tosi hyvä tuuri kun ei ole sattunu ko. Kohdalle ☺️
  -Vilma

  www.so-up.fi/byvilma

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Onneksi näihin "yhteistöihin" ei ole pakko lähteä mukaan, vaan ne saa valita oman mielenkiinnon mukaan. ;)

   Poista
 3. Nuo kilpailut on kyllä juuri sellaisia, joista viime viikolla juteltiin. Olimme eräässä tilaisuudessa ja sieltä tuli kilpailuidea, jossa kaikki olisivat osallistuneet, yksi olisi voittanut ja yritys olisi saanut kaikkien osallistuneiden ideat käyttöönsä maksutta. Sovimme kaikki yhdessä, että kukaan ei osallistu. Ei tuntunut oikein hyvältä diililtä :)
  Onneksi näistä puhutaan ääneen, se pistää miettimään, että mitä kannattaa tehdä ja mitä ei kannata.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niinpä, noissa kilpailuissa saattaa olla tosi pitkä aikakin mitä sen postauksen on velvoitettu olevan luettavissa, eikä sitä saa poistaa sitä ennen. Parissakin vuodessa blogin "arvo" voi kasvaa hurjasti, jolloin mainosarvokin kasvaa, mutta silti bloggaaja ei saa siitä mitään. Itsekin olen huomannut, että ns. perinteiset yhteistyöt on korvataan entistä enemmän näillä kilpailuilla. Itsekin olin yhdessä tapahtumassa, jossa olisi pitänyt jakaa kuva Instaan ja sitten olisi voinut voittaa yrityksen tuotteen, jolle itselläni ei edes olisi ollut käyttöä, jos sen olisin voittanut. Yritys tuntui loukkaantuvan siitä, etten jakanut kuvaa.

   Tosiaan on tärkeää, että näistä puhutaan. Varsinkin uusille bloggaajille, jotka ovat vielä ns. helppoa riistaa, kun eivät välttämättä vielä tiedä tästä blogimaailmasta niin paljoa.

   Poista

Sisällön tarjoaa Blogger.