MUOVIPULLOON PAKATTU KUPLAVESI
ON KAIKKIEN AIKOJEN TURHAKE

toukokuuta 13, 2017
Olin vähän aikaa sitten kuuntelemassa Sodatreamin kutsumana suomalaisesta veden laadusta ja miten pullovesien tuotanto rasittaa meidän ympäristöä. Itse pulloveden vedessä ei ole mitään pahaa, se on sitä samaa pohjavettä, mitä meilläkin tulee hanasta. Mutta pakkaukset rasittavat eniten meidän luontoa, vaikka niitä voidaankin uudelleen käyttää tietyn verran, lopulta ne päätyvät jätteeksi mereen.
 
Tuskin keneltäkään on mennyt ohi nämä ihmeelliset säät tänä keväänä. Laulussakin lauletaan, että aurinko paistaa ja vettä sataa, taitaa tulla kesä. Mutta jos aurinko paistaa ja sataa lunta, niin silloin jokin on vialla. Tämän kaiken taustalta löytyykin ilmastonmuutos. Jos kysyttäisiin, että kuinka moni tietää mitä ilmastonmuutos on, kovin montaa kättä ei jäisi nousematta. Aikaisemmin ilmastonmuutos ei ole juurikaan näkynyt meidän arjessa ja se onkin vain ollut jokin termi, josta kaikki puhuu, muttei se näy juuri missään. Nyt kun ilmastonmuutos näkyy yhä konkreettisemmin, aletaan mekin herätä oikeasti toimimaan sen estämiseksi.Ilmastonmuutokseen vaikuttavat saasteet, mutta myös meidän tavalliset arkiset elämäntavat. Sähkön säästäminen säästää sekä luontoa että lompakkoa. Kompostointi vähentää hiilijalanjälkeä ja roskaaminen lisää sitä. Tiesittekö, että vuonna 2015 suomeen tuotiin 22 miljoonaa litraa pullotettua vettä? Ja vuonna 2016 suomalaiset ostivat 90 miljoonaa litraa pullotettua vettä? Miettikää sitä muovin määrää mikä noista on tullut. Vaikka meillä Suomessa lähes kaikki pullot ovat kierrätettäviä, ei kaikkea muovijätettä pystytä kierrättämään. Yhden muovipullon maatuminen kestää 450 vuotta. Jos jokainen suomalainen heittäisi vain yhden pullon vuodessa maahan, niiden kaikkien maatumiseen menisi yhteensä 2467 miljoonaa vuotta.

Moni tykkää juoda kuplavettä, ja sitähän ei suoraan hanasta saa. Ainaiselle kuplaveden kantamiselle ja turhien muovipullojen hankkimiselle vaihtoehtona on hankkia Sodastreamin laite. Itse en paljoa kuplavettä muutenkaan käytä. Ostan n. 2-3 puolentoista litran vissy/limpparipulloa kuukaudessa, joten niistä ei hirveitä määriä loppujen lopuksi tule muovijätettä (ainakaan verrattuna siihen, miten paljon sitä kaikesta muusta tulee). Kuitenkin Sodastreamin avulla ei minun tarvitse sitäkään muovimäärää kantaa kotiin. Yhden Sodastream pullon kun voi täyttää 50 000 kertaa, joten luulen, että ne kerrat riittäisi minulle loppuiäkseni.
Olen yrittänyt itsekin vähentää muovin käyttöä, mutta pakko sanoa, että sitä tulee hirveästi, vaikka kuinka yrität vältellä sitä. Eikä muovi tietenkään aina ole pahasta. Esimerkiksi verensiirtoa varten säilötty veri säilyy muovipakkauksessa noin kolme viikkoa, kuin lasipullossa se säilyisi kolme päivää. Olisi ihana kuvitella, että nyt me kaikki lopetamme muovinkäytön. Pankkikortti olisi ainut muoviesine. Mutta minä en ainakaan siihen pystyisi tuosta vaan, sen vuoksi yritänkin pienin askelin vähentää omaa muovin käyttöäni.

Tätä kirjoittaessani rupesin miettimään, että mistä kaikesta vielä voisin vähentää muovin kulutusta, ja moni asia oli sellainen mihin itse en tavallaan voi vaikuttaa, tai tietysti niin, että jättäisin koko tuotteen hankkimatta. Esimerkiksi tilasin jokin aika sitten treenilehden, joka tulee aina muoviin pakattuna. Niin turhaa muovin kulutusta. Suurin osa turhasta muovin kulutuksesta tulee juuri erilaisten pakkausten muodossa. Noin 40 prosenttia EU:n alueella tuotetuista muoveista tehdään pakkauskäyttöön. Tämä tarkoittaa, että pitkäkestoista materiaalia käytetään hyödyksi vain lyhyen aikaa, minkä jälkeen se jätetään saastuttamaan luontoa. Monesti olen miettinyt, että minkähän takia tämäkin on pitänyt pakata moneen erilaiseen muoviin.  


Toisaalta rehellisyyden nimissä, pakko myöntää, että välillä (tai aika usein) unohdan juomapullon kotiin, jolloin joudun ostamaan vesipullon. Sen vesipullon, jossa on ihan samaa vettä kuin kotihanassa, mutta josta joudun maksamaan paljon enemmän. Ja joka saastuttaa luontoa, vaikka sen vienkin kierrätykseen. Sodastream osallistuukin Suomen Luonnon järjestämään Vuoden turhake-kilpailuun ehdottamalla vuoden 2017 turhakkeeksi muovipulloon pakatun kuplaveden. Ja minä tsemppaan sen oman juomapullon kantamisen kanssa.  


Onko teistäkin muovipulloon pakattu kuplavesi kaikkien aikojen turhake?

* Yhteistyössä Sodastreamin kanssa. 

Ei kommentteja:

Sisällön tarjoaa Blogger.