VINKKEJÄ PAREMPIIN RUOKAKUVIIN

kesäkuuta 05, 2017
Heippa taas pitkästä aikaa. Kesälomat alkoivat jo virallisesti viime viikonloppuna, mutta vielä aikamoinen lista tehtävien deadlineja on edessä. Rankka kevät on vaatinut veronsa, ja muutaman ”ison” epäonnistumisen jälkeen totesin, että pakko hiljentää tahtia. Vaikka kuinka tahtoisin olla Wonderwoman, joka pystyy kaikkeen, en sitä ole. Tähän mennessä olen saanut hoidettua kaikki pakolliset asiat jotenkuten läpi. En niin, että voisin olla ylpeä suorituksista, mutta olen kuitenkin hoitanut ne. Kunnes tuli se hetki, että en enää onnistunutkaan.  Mokasin yhden näyttökokeen, ja tuo koulu on kuitenkin tällä hetkellä arjen ”vaatimuksista” se kaikista tärkein, muut työt ja blogi tulee sen jälkeen. Kokeessa oli asioita, joita en osannut, mutta eniten kaikista ärsyttää se, että monta asiaa mokasin sen vuoksi, ettei pää vaan toiminut, vaikka olisin kyllä tiennyt ja osannut ne. No syksyllä uusintaan ja nyt on koko kesä aikaa opiskella niitä asioita, joita en osannut ja samalla antaa aivoille vähän taukoa.
Nyt kun odottelen opettajalta neuvoja oppimistehtävään, kerkeän päivittämään blogiakin. Opiskelujen tasapainoksi olen välillä päässyt mukaan myös mukaviin juttuihin, kuten jokunen aika sitten olin Santa Marian bloggaajille järjestämässä ruokavalokuvaus-workshopissa. Hyvän ruuan (myös silmänruuan, sillä Alex Nurmi oli kokkaamassa meille) tilaisuudesta sai paljon vinkkejä siihen, miten ottaa parempia kuvia. Ajattelin jakaa teillekin muutamia vinkkejä, miten ottaa parempia ruokakuvia. Eilen Nuuksiossa käytin kyllä samoja vinkkejä myös ihan luontokuvaukseen, sillä loppujen lopuksi sillä ei ole väliä, että onko linssin toisella puolella värikäs ruoka-annos vai värikäs kukka-asetelma. Kummassakin tapauksessa värit ja muodot halutaan tuoda mahdollisimman hyvin esille.

Olen tykännyt valokuvata jo pitkään ennen kuin aloitin bloggaamisen. Olen opiskellut valokuvaamista aina yläasteelta lähtien enemmän ja vähemmän, mutta välillä kuvaamisen välillä on ollut pitkiäkin taukoja. Sen vuoksi monet tiedot ovat päässeet unohtumaan ja valokuvausvälineistökin on kehittynyt paljon. Aloittaessani kuvat kehitettiin pimiöissä, eikä niitä jälkikäteen pystytty muokkaamaan. Kuva joko onnistui tai ei onnistunut. Tänä päivänä kuvaakin pystytään parantelemaan, jos ei ihan ollutkaan nappilaukaisu.
Valokuvausta meille oli opettamassa Studio Fotonokan yksi omistajista Kristiina Hemminki. Kävimme muun muassa läpi ruuan asettelua, jotta kuvat olisivat mahdollisimman hyviä. 

Pienet annokset ovat selkeitä visuaalisesti – eli kun kuvaat ruoka-annosta, ei kannata valita sitä kaapin isointa lautasta, vaan enemminkin se pienin. Isolle lautaselle asetellussa annoksessa on paljon erilaisia elementtejä, jotka tekevät kuvasta sekavan.

Talvella moni varmasti kärsii valonpuutteesta. Sitä valoa sitten yritetäänkin saada vaikka mistä ja kaikki kodin lamput laitetaan päälle, jotta valoa olisi edes jotenkin riittävästi. Minä ainakin olen syyllistynyt tähän. Selkeiden kuvien kohdalla on kuitenkin tärkeää, ettei ole ns. sekavaloa, eli valo tulee monesta eri suunnasta. Silloin varjot katoavat ja kuvasta voi tulla hyvinkin levottoman näköinen, kun valoissa on eri sävyjä. Ratkaisuna tähän on valkoinen pinta ja kolmijalka. Valkoisen pinnan avulla valoa voidaan heijastaa lisää ja kolmijalan avulla pitkälläkään valotusajalla kuvista ei tule tärähtäneitä.

Kuvissa usein halutaan korostaa jotain tiettyä kohtaa, ja sen korostamiseen vaikuttaa f-luku joka siis 
tarkoittaa valotusaukon kokoa. Mitä pienempi aukko, sitä tarkemmin tarkentaa tiettyyn pisteeseen ja ympäristö jää sumeammaksi. Varsinkin ruokakuvauksessa, ja kaikessa missä katse halutaan kohdentaa johonkin tiettyyn pisteeseen, hyvä perus f-luku on 2.8 ja 4 väliltä.Alex puolestaan jakoi meille vinkkejä, miten ruuasta saa houkuttelevamman näköisen kuvausta varten. Ammattilaisruokakuvissa ruuat harvemmin on valmistettu siihen pisteeseen, että ne olisivat riittävän kypsiä syömistä varten.  Moni meistä kuitenkin tekee ruokaa syötäväksi, eikä pelkästään kuvattavaksi, jolloin pienillä vinkeillä ruuasta saa herkullisemman näköistä.  Suola korostaa värejä. Jos raaka-aineet vaativat pidempää kypsentämistä, kannattaa mukaan laittaa suolaa, jolloin värit pysyvät helpommin kirkkaina. Valmistamisen jälkeen ruoka nuukahtaa helposti ja menettää kiiltävyytensä. Siihen keinona on vesi ja suihkepullo, joilla annos saa helposti freesiä ilmettä. Myös öljyä voi suihkauttaa tai sivellä ruuan pintaan, jolloin pinnasta tulee taas tuoreen näköinen.  Ruuan asettelulla on myös merkitystä siihen miltä kuva näyttää. Annos koostuu yleensä kolmesta pääkomponentista (esim. liha, peruna, kasvikset). Niiden asetteluun vinkkinä voi käyttää 1-3-7-asettelua. Eli yksi raaka-aine kello 1:n kohdalle, toinen kello 3:n ja kolmas kello 7:n kohdalle.


Kiitos Santa Marialle ruokakuvaus-workshopin järjestämisestä. Sieltä saaduilla vinkeillä on kiva taas jatkaa bloggaamista ja viedä ruokakuviakin uudelle tasolle.  Bloggaajana pääsen toki mukaan moneen mukavaan tapahtumaan, mutta erityisesti tykkään tällaisista tapahtumista, jossa pystyy myös itse kehittymään bloggaajana ja kuvaajana.


Millaisia ruokakuvia te haluaisitte nähdä?

Ei kommentteja:

Sisällön tarjoaa Blogger.