VOIKO LAPSEN OTTAA MUKAAN KAIKKIALLE?

kesäkuuta 06, 2017
Olen monesti törmännyt erilaisissa edustus- ja mediatilaisuuksissa, että vanhemmat ottavat lapset sinne mukaan. Eikä siinä mitään, jos lapset osaisivat olla hiljaa silloin kun pitää olla hiljaa, mutta lapset eivät ole sellaisia. Lisäksi on valitettavasti myös niitä vanhempia, jotka eivät uskalla tai eivät näe tarvetta kieltää lapsiaan. Muistan eräänkin alkoholiin liittyvän lanseeraustilaisuuden, jonne eräs äiti oli tuonut lapsensa. Yrityksen edustaja yritti kertoa tuotteesta, mutta tuli koko ajan keskeytetyksi huutavien ja juoksevien lapsien vuoksi. Eikä äiti edes huomioinut (tai huomannut) koko tilannetta, vaan oli keskittynyt ihan johonkin muuhun. Lapsilla ei voi olettaakaan tilannetajun vielä kehittyneen niin paljoa, että ymmärtäisivät mihin tilaisuuteen on sopivaa osallistua, sen vuoksi vastuu siitä onkin heidän vanhimmillaan.  

Eräässä toisessa lehdistötilaisuudessa puhuvalla henkilöllä oli melko hiljainen ääni, lisäksi hän puhui kielellä, joka ei ollut hänen äidinkielensä, joten puhe välillä vähän takkuili. Siihen päälle, kun vielä tilassa oli huutava lapsi, niin voitte kuvitella, paljonko siitä puheesta lopulta kuuli. Ei kovinkaan paljoa. Sana sieltä ja sana täältä.


Nämä edustustilaisuudet ovat ihmisten työtilanteita. Voisitteko kuvitella itse pitävänne esitelmää, kun työkaverin lapsi huutaa vieressä ja toisen lapsi juoksee ympäri luentotilaa? Kuuluuko sellainen jokapäiväiseen työelämään? Ei taida kuulua, paitsi lastentarhassa ja koulussa. On myös esitelmöitsijää kohtaan epäkunnioittavaa tuoda lapsi tilaisuuteen, joka ei osaa tai ymmärrä kuunnella. Miltä itsestäsi tuntuisi puhua, jos kukaan ei kuulisi mitä yrität sanoa, sen vuoksi, että joku on tuonut lapsen tilaisuuteen, joka ei ole lapsille suunnattu?

En tarkoita, että lapsen saannin jälkeen pitäisi linnoittautua kotiin, mutta lapsen hankinta on kuitenkin oma valinta. Se tarkoittaa sitä, että silloin mennään lapsen ehdoilla. Jos jonkin tilaisuus ei ole suunnattu lapsille, silloin lapselle tulee hankkia lastenhoitaja tai sitten vain jättää tilaisuus väliin ja osallistua sellaisiin tilaisuuksiin, joihin saa lastenhoitajan tai lastenhoito on tilaisuuden järjestäjän puolesta hoidettu.Lasten saaminen on oma valinta. Yhtä lailla kuin se, ettei lapsia halua. Minulla tuskin koskaan tulee olemaan lapsia, ja tiedän joutuvani sen vuoksi luopumaan jostain, mutta siitä minun on turha valittaa, sillä se on oma valintani. Lapsien jälkeen on vain ymmärrettävä, ettei lasten kanssa voi enää mennä samalla tavalla kuin ennen lapsia pystyi. Vaikka lapset antavatkin paljon, se tarkoittaa myös luopumista jostain. 

2 kommenttia:

  1. Kiitos tästä postauksesta. Olen 100% täysin samaa mieltä kanssasi!!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Vähän jännitti julkaista tätä postausta, mutta kiva kuulla, että muutkin ajattelevat samalla tavalla. :)

      Poista

Sisällön tarjoaa Blogger.