PÄIVÄNKAKKARANAISTEN LUONA LOUNAALLA

Viime viikolla Turussa vieraillessani löysin itseni yllättäen syömässä Daisy Ladies-yhdistyksen lounaalta. Vaikka lounas ei ollut suunniteltu, oli se erittäin maukas. Ja todellakin opiskelijabudjettiin sopiva, koko lounas jälkiruokineen ja kahveineen maksoi 5€. Tuona päivänä tarjolla oli intialaistyylinen lounas, jonka Daisy Ladies-yhdistyksen maahanmuuttajanaiset olivat valmistaneet. Lounas vaihtuu päivittäin, joten makumatkalle pääsee ympäri maailman. Paikan ilmapiiri oli todella lämmin, kotoisa. Siihen varmasti vaikutti intialainen ruoka, mutta myös ihmiset, jotka siellä toimivat. Sainkin kuulla paljon Daisy Ladiesin toiminnasta ja pääsin kiertämään tiloja, joissa mm. järjestetään suomen kielen opetusta sekä mahdollisuus ompeluun. Lisäksi ladyt tekevät esim. paljon vierailuja kirjastoihin ja tutustuvat myös suomalaiseen kulttuuriin. 

Paljon itsekin matkustelleena ja maailmaa nähneenä (vaikkakin paljon enemmän on vielä näkemättä), ajattelen, että maassa maan tavalla. En matkusta intiaan ja oleta, että minulle ruvetaan leipomaan karjalanpiirakoita, mutta minusta olisi hienoa, että minulla olisi mahdollisuus leipoa niitä karjalanpiirakoita, jos haluan. Voisin tarjoilla niitä naan-leivän kanssa. Tämän päivän yhteiskunta tuntuu olevan jakautunut maahanmuuttajien suhteen hyvin ääripäihin. Monet näkevät maahanmuuttajat uhkana, ja valitettavasti ymmärrän sen, sillä poliittinen ilmapiiri, joka Suomessa tällä hetkellä vallitsee, vahvistaa ihmisten eriarvoisuutta. Silloin helposti nähdään ulkopuolelta tulevat uhkana, vaikka todellisuudessa se uhka tulee sisältäpäin. Sen vuoksi onkin tärkeää, että tälläistä toimintaa järjestetään. Jotta maahanmuuttaja naiset kotoutuvat Suomeen, mutta myös siksi, että suomalaiset näkevät, ettei maahanmuuttajat ihmisinä ole uhka. 
Daisyladies-yhdistyksen toiminnan tavoitteena on parantaa Suomeen muuttaneiden naisten asemaa sekä lisätä heidän osallisuuttaan suomalaisessa yhteiskunnassa yhdessä syntysuomalaisten naisten kanssa. Yhdistys haluaa tukea kotoutumista ja saada Suomeen muuttaneiden naisten äänet paremmin kuuluviin.  Toiminta perustuu dialogisuuteen eri kulttuuritaustan omaavien henkilöiden kesken. Lounaan lisäksi yhdistys järjestää maahanmuuttajille muutakin toimintaa, kuten suomen kielen opetusta, kirjastovierailuja tai yhdistyksen tiloihin voi tulla ompelemaan.

DaisyLadies ry:n perusti vuonna 2002 turkinsuomalainen Hülya "Hissu" Kytö yhdessä muiden Suomeen muuttaneiden naisten kanssa. DaisyLadies ry on Suomen ensimmäinen naisten kotouttamiseen keskittyvä toimija, ja siten yhdistys on toiminut uraauurtavana nostaessaan esiin naisten kotoutumiseen liittyviä kysymyksiä.

Tarve yhdistyksen perustamiselle alkoi Suomeen muuttaneiden naisten yksinäisyydestä ja ulkopuolisuuden tunteesta uudessa kotimaassaan. Toiminnan alussa maahan muuttaneet naiset kokoontuivat Hissun kotona. Siellä he pääsivät turvallisessa ympäristössä keskustelemaan ja jakamaan yhteisiä kokemuksia elämästään: arkielämään liittyvistä haasteista uudessa kotimaassaan sekä vakavammistakin haasteista, joita he olivat joutuneet elämänsä aikana kohtaamaan. Naisten kesken jaettiin myös onnen hetket, ja niitä luotiin yhdessä myös lisää.

Vaikka naiset tulivat eri maista sekä eri uskonto - ja yhteiskuntaluokista, heitä kuitenkin yhdisti kaksi asiaa: naiseus ja se, että he olivat muuttaneet uuteen maahan. Näistä yhdistävistä tekijöistä lähti liikkeelle toimintamme ydin, joka yhä tänäkin päivänä on meille tärkeä eli vertaistuki, jota naiset saavat toisiltaan.


DaisyLadies ry on saanut nimensä sitkeästä, vahvasta ja hyvin vaatimattomasta kukasta, päivänkakkarasta eli Daisystä. Se kasvaa ja pärjää kaikissa olosuhteissa, jos se vain saa tarpeeksi lämpöä ja ravintoa. Kukka symboloi vielä tänäkin päivänä asiakkaittemme periksiantamattomuutta sekä pärjäämistä ja kukoistustaan uudessa kotimaassaan.

Daisy Ladies sijaitsee Linnankadulla 1600-luvun korttelissa, joka on ainut Turun suurpalosta selvinnyt alue. Tilan hiljainen sisäpiha herätti muistot Intiasta ja vaikka sää ei ollutkaan ihan parhain, ei kylmä tuuli ylttänyt sinne.

Lounas on tarjolla arkipäivisin ja löytyy tarkemmin Linnankatu 41. Lisätietoa löytyy osoitteesta daisyladies.fi


Lisää kuvia Daisy Ladiesin toiminnasta ja tiloista löytyy myös blogin Facebookista

Oletteko te osallistuneet maahanmuuttajien kanssa 
johonkin kotoutumista tukevaan toimintaan? Millainen kokemus se oli? 

8 kommenttia:

 1. Enpä ole tiennytkään tällaisestä lainkaan! Herkullisen näköisen aterian sieltä näemmä ainakin sai :) Ja todella tärkeää työtä tekee yhdistys kyllä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä, todellakin tärkeää työtä. Ja on hienoa, että siitä työstä voi hyötyä myös ulkopuoliset esim. juuri ruuan muodossa. :)

   Poista
 2. Voi, miten tunnelmallinen ja kaunis paikka! Ihanaa, että kävit tutustumassa, ja samalla blogin kautta saat tuotua tärkeää asiaa esille :) Ruokakin näyttää hyvältä, nam!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ruoka oli hyvää ja edullista. Eipä taida olla montaa paikkaa, josta saa lounaan tuohon hintaan. Toivottavasti tälläisiä paikkoja tulee myös muualle.

   Poista
 3. Olipa edullinen ja varmasti herkullinen ruoka, ja muutenkin mielenkiintoinen aihe :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, välillä on kiva myös postata tälläisistä vähän erilaisista, yhteiskuntaan vaikuttavista, aiheista.

   Poista
 4. Vaikutti kivalta paikalta, joka tekee tärkeää työtä! Pitää pistää korvan taakse, jos Turkuun sattuu eksymään :)

  https://heidi-karoliina-a.blogspot.fi/

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ehdottomasti kannattaa käydä tutustumassa paikkaan. :)

   Poista

Sisällön tarjoaa Blogger.