VOIHAN HORMONIKIERUKKA!

heinäkuuta 19, 2017
Tämä postaus on nyt suunnattu enemmän blogin naispuoleisille lukijoille (joskin miespuoleistenkin voisi olla ihan hyvä vähän tietää, että millaisten asioiden kanssa me joudutaan kuukausittain ”taistelemaan”). Pitkään mietin, että onko aihe liian henkilökohtainen, mutta olen kertonut täällä polvikivuistanikin ja niiden aiheuttamista tunteista ja tämä on vielä tavallisempi asia.  Eli aiheena on ne pirun punaiset päivät, kuukautiset. Ne, jotka kuuluvat naisen elämään. Tuskin meistä kukaan niistä erityisesti nauttii, mutta toisille meistä ne ovat ihan täyttä helvettiä. Itse lukeudun niihin, joille ne ovat helvettiä. Olen kärsinyt kuukautisten alkamisesta lähtien järkyttävistä kuukautiskivuista. Ensimmäiset päivät kärsin kolmiolääkkeiden voimalla kippurassa sängyssä. Sen jälkeen pääsen ehkä jo vähän liikkeelle, mutta pää on aika töttöröö niistä lääkkeistä. Ja tätä toistuu joka helv… kuukausi.


Kivuliaita kuukautisia on yritetty särkylääkkeiden lisäksi hoitaa aikaisemminkin erilaisilla hormonivalmisteilla. Oikeastaan kaikki mahdolliset on testattu, eivätkä ne ole sopineet minulle. Kierukka on viimeinen, ei kirurginen, ”toivo”. Itse olisin valmis kirurgiseenkin toimenpiteeseen, mutta ymmärrän kyllä, että siinä on omat riskinsä, vaikka lasten saanti ei olekaan se kynnyskysymys.
Kuukautiskivut vaikeuttavat arkea. Töissä tai koulussa en pysty parina ensimmäisenä päivänä olemaan, ja seuraavat päivät menevät aika tuskalla. Myöskin mielialat heittelevät aika lailla, ja se luo omia tilanteita muutenkin temperamenttiseen luonteeseeni. Olen mm. itkenyt Prisman vihannesosastolla, kun tomaatit olivat niin söpöjä, joten mistään pienistä mielialan muutoksista ei ole kyse.  

Aikaisemmin minulle kokeiltiin kerran hormonikierukan laittoa, mutta se jouduttiin poistamaan viikon jälkeen, sillä kivut olivat niin kovat, etten ollut koko viikon aikana päässyt sängystä ylös. Tuolloin kierukka laitettiin terveyskeskuksessa. Nyt toisella yrityksellä kierukka asennettiin Kättärillä ja puudutettuna, jolloin asennus oli aika kivuton, pieni terävä vihlaisu tuntui, mutta se oli muutamassa sekunnissa ohi.  Edellisellä kerralla en pystynyt kävelemään, joten tämä kerta tuntui jo paljon paremmalta. Kunnes puudutus lakkasi. Sen jälkeen ilta oli helvettiä, söin kolmiosärkylääkkeitä ja pää oli niistä ihan sekaisin, mutta kipua ne eivät helpottaneet. Minullahan ei ole synnytyksiä, joten jo se itsessään tekee kierukan asennuksesta kivuliaamman, mutta suosittelen kyllä puudutusta, jos vaan vähintäänkin se on mahdollista saada.


Nyt asennuksesta on viikko, ja  kivut ovat olleet niin kovia, että olen joutunut menemään päivystykseen Naistenklinikalle. Pois sielläkään ei niitä kipuja saatu, mutta helpotettua sen verran, että kärsin olla kotona.  Täysin kivuttomia päiviä ei ole vielä ollut, mutta jotain olen välillä pystynyt tekemään. Mitään kovin erikoista ei kuitenkaan uskalla suunnitella, sillä ei voi tietää millainen seuraava päivä on tai edes millainen olo muutaman tunnin päästä on.

Tätä kuulemma saattaa kestää jopa puoli vuotta. Laskeskelin, että jos joka päivä puolen vuoden ajan kärsin tällaisista kivuista, vähemmän kipupäiviä tulisi kärsiä vain kuukautiskipuja vaihdevuosiin asti. Toivottavasti nämä kivut helpottavat mahdollisimman pian.


Nyt kaipaisinkin tsemppitarinoita siitä, että alussa olleet kivut ovat kuitenkin suhteellisen nopeasti helpottuneet. Vauva.fi:n sivuille eksyin ja siellä kyllä oli kaikenlaista kauhutarinaa. Uskon, että moni muukin kärsii kivuliaista kuukautisista ja miettii kierukan hankkimista niiden hoitamiseen. Joten jakakaa meille teidän tsemppitarinoita, niitä joissa onni on lopulta koittanut. 

4 kommenttia:

 1. Hei oletko varma ettei sinulla ole endometrioosia? Varmuuden siitä saa vasta tähystyksessä... Itsellä myös oli kovia kielestä kipuja ilman ns syytä. Kunnes esikoisen sektiosta löydettiin endo. Oli sisäelimiä ym. Ainoa hoito endoon on hormoonikierukka tai e pillerit kokoajan syötynä. Itselle ei pillerit sovi. Joten minulle on asennettu hormoonikierukka kulutuksessa. Kipuja oli muutama päivä vuotoa 6kk. Endo kivut hiukan helpottuneet ja vuoto vähentynyt. Ota tosissaan endo päilykseni. Sukulaisellani 30v lapsettomat osta naiselta jouduttiin leikkaamaan suoltakin pois kun endo tukki sen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minun kipuja on selvitetty erikoissairaanhoidossa ja niiden hoitoon juuri sain hormonikierukan. :)

   Poista
 2. Itse kokeilin kaksi vuotta sitten hormonikierukkaa, ja se ei aiheuttanut varsinaisesti kipuja mutta tuntui kohdussa painavan jollaintapaa kokoajan. Tuo kierukka aiheutti itselleni niin monen kuukauden mittaisen tiputteluvuodon, että sain pahan anemian ja jouduin syömään vuoden lisärautaa ennen kuin sain arvot kuntoon. Itse en siis kierukkaa kestänyt kuin vajaat 4 kk ja sitten oli pakko otattaa pois. Ei kenenkään tarvitse kärsi kivuista, jos sinua särkee noin kamalasti, kehosi yrittää joko lykätä sitä pois tai sitten se on lähtenyt lävistämään kohdunseinämää. Voit käydä tarkistamassa ultralla, onko pysynyt paikoillaan.
  En halua maalata piruja, mutta kerrottiinhan sinulle kierukkaa harkitessa, että mirena on yksi eniten haittavaikutuksia aiheuttava lääkevalmiste suomesssa ollut jo vuosia, ja se on joutunut fimean haittavaikutusrekisterin top 10:een jo vuosien ajan. Ei todellakaan siis sovi kaikille. Ja tuota puolen vuoden mantraa hoetaan kuin piru raamattua. Ei sitä oikein jaksa verenvuotoakaan puolta vuotta, vaikka kuinka purisi hammasta yhteen.

  Itse olen saanut helpotusta todella hirveän voimakkaisiin kuukautiskipuihin akupunktiosta. Viimeksi kävin kun kuukautiseni olivat jo alkaneet, ja selvisin yhdeksän päivän koitoksesta ottamatta ainuttakaan särkylääkettä. tätä ei ole tainnut tapahtua ikinä elämäni aikana. Minulle tehtiin siis perinteistä kiinalaista akupunktiota, moxausta sekä imukuppihierontaa kuukautiskipuhin. Toki kalliiksihan se tulee nyt aluksi juosta kuukausittaisn siellä, mutta mielummin turvaudun neuloihin kuin popsin kymmenittäin supervahvoja kipulääkkeitä.
  Voimia ja jaksamista sinulle kipujesi kanssa, oivottavasti ne loppuvat pian <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei, kiitos kommentista. On kiva kuulla muidenkin kokemuksia, kun itse on taistellut näiden kipujen kanssa. Viime päivinä kivut menivät sietämättömiksi, eikä enää mitkään kipulääkkeet auttaneet, joten tänä aamuna kävinkin poistattamassa kierukan. Tilanne ei näyttänyt helpottavan, enkä jaksanut enää "kiduttaa" itseäni. Eikä ajatus lopputtomasta särkylääkkeiden popsimisesta innostanut, eikä niiden syömiselle näyttänyt loppua tulevan.

   Olen kyllä lukenut Mirenasta aika paljon, ja tiesin, että aiheuttaa haittavaikutuksia. Minulle ei asennettu Mirenaa, vaan jaydess, sillä siinä on vähän vähemmän sitä hormonia. Olen kyllä itsekin huomannut, että lääkärit eivät kovin paljon puhu kierukoiden haittavaikutuksista, ainoastaan mainitsevat ne normaalit, tipputtelu ja mahdollinen loppuminen, mitkä sopivat kaikkiin keltarauhashormonivalmisteisiin.

   Nyt annetaan kehon palautua tästä pari kuukautta ja sen jälkeen taas pohditaan erikoislääkärin kanssa, että miten edetään.

   Poista

Sisällön tarjoaa Blogger.