Käytöstä poistettujen Coca-Cola -pullokorien uusi elämä

syyskuuta 18, 2017
Ruoka ja juoma on ihana asia, ja kaiken kiireen keskellä olen iloinnut, että saatavilla on nykyisin myös paljon terveellisiä vaihtoehtoja valmiina. Mutta samalla olen huomannut, miten paljon muovia kuluu pelkästään ruokailuun. Enkä edes tarkoita kertakäyttöisiä astioita, vaan kaikkea sitä muovia mikä kuluu ruuan säilytykseen ja kuljettamiseen. Kävinkin tutustumassa Coca-Colan ja Aalto yliopiston yhteisen projektin pohjalta luotuun näyttelyyn muovin uudelleen käyttämisestä. RED" RED? RED! - Crafting Plastic Waste -näyttelyssä oli kymmenittäin ideoita, miten muovia voidaan uudelleen käyttää.
Muistatteko ne korkeat lasiset Cokis- ja Fanta- pullot, joita kuljetettiin niissä punaisissa muovikoreissa. Cokis-pullojen ulkomuoto muuttui ja korit jäivät turhiksi. Niinpä Coca-Cola lahjoitti käytöstä poistuneet korit Aalto yliopiston opiskelijoille, jotka kehittivät uusia tapoja uudelleen käyttää korien muovia. Aalto-yliopiston kokeellisen muotoilun kurssin opiskelijat saivat työstettäväkseen 2 000 punaista käytöstä poistettua pullokoria. Suunnittelun pohjalta syntyi erilaisia tuotteita ja muovimateriaaleja, joita pystyy jatkotyöstämään. Opiskelijat murskasivat korit, sulattivat ne ja hioivat sekä työstivät materiaalia lukemattomilla eri tavoilla.

Pullokorien punaisesta PE-HD -muovimateriaalista syntyi hämmästyttävää taidetta sekä myös käyttöesineiden prototyyppejä, jotka loistavat punaisen eri sävyissä. Seitsemän viikkoa kestäneellä kurssilla opiskelijat saivat vapauden työstää pullokorien muovimurskaa valitsemillaan tekniikoilla ja välineillä. Yhdestä muovikorista syntyi noin 2,6 kiloa murskaa.– Muovin kierrätys ja uudelleenkäyttö on vastuullisin tapa ehkäistä muovijätteen syntymistä. Coca-Colan tavoitteena on edistää kiertotaloutta, jossa materiaali kiertää niin kauan kuin mahdollista. Juomapulloissa käytetty PET-muovi on maailman kierrätetyin muovimateriaali ja sitä uusiokäytetään materiaalina niin pulloissa kuin muissa muovituotteissa. Näyttelyn upeat työt osoittavat, että innovatiivinen suunnittelu on avaintekijä kiertotalouteen perustuvassa yhteiskunnassa. Suunnittelijoilla on valtaa ja osaamista muuttaa roskana nähty käytetty materiaali haluttaviksi hyödykkeiksi. Suomen Coca-Colan viestintäpäällikkö Théa Natri.On hienoa, että yrityksetkin entistä enemmän pyrkivät kierrättämään ja edistämään ekologisempaa elämäntapaa.Millaisia ajatuksia teille heräsi tästä näyttelystä ja kiertotaloudesta?

Ei kommentteja:

Sisällön tarjoaa Blogger.