Viisi vinkkiä Odenplanille

*Kaupallinen yhteistyö Silja Linen kanssa.

Vielä vähän aikaa sitten Södermalmista tuli Tukholman se paikka, jonne kaikki halusivat mennä. Siellä oli koti elämänjanoiselle kaupunkilaiselle. Minulle Tukholmassa koti on löytynyt Odenplanilta. Pariin vuoteen en ollut päässyt siellä käymään ja paljon olikin muuttunut, mutta jotain vanhoja tuttuja juttujakin löytyi. Kävin yhteistyössä Silja Linen kanssa hakemassa pianon Tukholmasta, juurikin Odenplanilta. Tukholma on ehdottomasti lempikaupunkejani maailmassa ja joka kerta kun sinne palaan, tuntuu kuin tulisin kotiin.Tukholmaa rakennetaan joka suunnassa, ja Odenplan on ollut myös rakennuksen alla. Alue on ollut pitkään julkisen liikenteen risteyskohta, ja sitä on haluttu vahvistaa entisestään. Julkisen liikenteen risteyskohdan lisäksi Odenplanin kaupunkikulttuuria halutaan vahvistaa. Mielenkiintoista onkin nähdä, millaiseksi alueeksi Odenplan muotoutuu lähivuosien aikana.

Auton jätin parkkiin Hagagatanille ja siitä oli vain muutaman korttelin matka Odenplanin pääkadulle. Tältä kadulta löytyy myös yksi ehdottomista vierailukohteista, varsinkin jos erikoistapahtumia on tulossa. Viininrakastajana Systembolaget on Tukholman reissujen vierailukohde. Aikoinaan sieltä sai ainoastaan silloisen sukunimeni nimistä viiniä, ja sitä oli joka kerta pullo haettava kotiin mukaan. Sukunimi on vaihtunut, eikä kyseistä viiniäkään enää ole näkynyt Systemin hyllyillä, mutta monta muuta viinilöytöä mukaan on lähtenyt. Hintataso on aika lailla sama Suomen hinnoissa, ja varsinkin jos euron kurssi on huono, ei Systemistä kannata lähteä hakemaan määrää vaan laatua. Systembolaget Odenplan, Odengatan 58.Vähän alaspäin Systemiltä löytyy legendaarinen Hard Rock Cafe. Monellehan Hard Rock Cafeiden kiertäminen on harrastus, mutta itselläni ei niihin niin suurta intohimoa ole. Moneen vuoteen en ole käynyt Tukholman HRC:ssä syömässä, joten ruuan laadusta en osaa sanoa, mutta perinteisillä burgereilla tuskin kovin pahasti voi mennä pieleen. Siitäkin edestä useampi kahvikuppi kyseisessä paikassa on tullut juotua, eikä ilmainen wifikään ollenkaan haittaa. Hard Rock Cafe Stockholm, Sveavägen 75
Lähdettäessä takaisin kohti Odenplanin tunnelbana-asemaa, löytyy vähän ylempää kadun toiselta puolelta Tukholman kaupungin kirjasto. Tuo pyöreä rakennus on monelle varmasti tuttu kuvista. Varsinkin silloin kun vietin pidempiä aikoja Tukholmassa ja asuin Odenplanilla, tuli kirjastolla käytyä useinkin. Pieni tauko hiljaisessa kirjastossa lehden äärellä hektisen kaupungin sykkeen keskellä antoi uutta energiaa tutkia kaupungin uusia puolia.  Stadsbiblioteket, Sveavägen 73

Monelle Åhlensin tavaratalo on tuttu keskustasta, mutta hieman pienempänä se löytyy myös Odenplanilta. Itse ihastuin Mujin tuotteisiin, joita piti tulla Suomeenkin myyntiin, mutta tällä hetkellä lähimpänä niitä saa vain Tukholmasta. Lisäksi Åhlensilla oli vaikka mitä ihania sisustusjuttuja. Muutaman huonekalun olisin tahtonut ottaa mukaan, mutta budjetti ei antanut periksi. Harmittaa, että yksi tyyny jäi kauppaan, enkä nyt ole vastaavaa Suomesta löytänyt. Åhlens Odenplan, Odengatan 71-73


Noin 20 minuutin kävelymatkan päästä Odenplanin metroasemalta löytyy myös ihana Hagapark, jossa kuninkaallisetkin viihtyvät. Joskus olen törmännyt lenkillä itse Kaarle Kustaaseen, mutta tällä kertaa julkkikset jäivät bongaamatta. Siitäkin edestä nautin syksyisestä säästä ulkona, sillä ulkoilut ovat jääneet todella vähälle kaiken kiireen keskellä. Hagapark onkin täydellinen paikka rentoutua kiireen keskellä ja jos kaipaa keskustan hälinän sijasta rauhaa, tästä puistosta sitä löytyy. Bonusvinkkinä voin kertoa, että Hagagatanilta löytyy ihana italialainen ravintola, jossa tunnelma ja ruoka vievät mennessään. Tällä reissulla en kerennyt syömään tuonne, mutta kaikkien vuosien aikana olen käynyt syömässä lukemattomia kertoja, eikä yhtäkään pettymystä tule mieleen. Haga Deli, Hagagatan 18

Odenplanille pääsee helpoiten Silja Linen terminaalista tunnelbanalla. Värtahamnin terminaalista on noin 15 minuutin kävely (reilu kilometri) Ropstenin tunnelbana-asemalle, josta pääsee suoraan Odenplanille. 

Kuuluuko teillä Tukholman matkoihin vierailut keskustan ulkopuolella 
vai meneekö aika kiertäessä keskustaa?

6 kommenttia:

 1. Lapsena ja nuorena tuli paljon käytyä Tukholmassa, kun esikoinen syntyi niin homma unohtui, jotenkin kyllästyin mutta nyt lasten vanavedessä ollaan käyty pari kertaa Tukholmassa ja olen ihastunut kaupunkiin uudelleen. Upeita kuvia kauniista ja monipuolisesta kaupungista.

  VastaaPoista
 2. Ihana nähdä toinenkin puoli Tukholmasta kuin vain sen vanha kaupunki kaikissa kuvissa :D Itsehän en ole Tukholmassa käynyt, mutta ehkä se on sitten seuraavan viikonloppumatkan kohteena!

  hanna
  www.hannamariav.com

  VastaaPoista
 3. Enpä ole koskaan vieraillut keskustan ulkopuolella Tukholmassa, mutta näiden vinkkien avulla ehkä uskaltaudun ;) kiitos :)

  VastaaPoista
 4. Ihana postaus, tosi kivoja kuvia ja vinkkejä :) Tuli matkakuume!

  VastaaPoista
 5. Gärdetin metroasema taitaa kyllä olla lähempänä Siljan terminaalia? Ja metrokarttaa tutkiessa näyttää siltä, että Odenplanille pääsee vihreällä linjalla, joka ei taas lähde Ropstenissa vaan vaatii ydinkeskustassa vaihdon :) Ellei sitten kävele kauempana sijaitsevalta asemalta sinne.

  Olin juuri Tukholmassa viikonloppuna niin sen takia vaan kiinnitin huomiota tuohon metroasiaan.

  VastaaPoista
 6. Heh, olemme jopa asuneet Tukholmassa aikoinaan pari vuotta, mutta Odenplanin alue ei jäänyt mitenkään erityisesti mieleen. Mutta keskustan ulkopuolellekin hakeudumme kyllä nykyisin Tukholmassa käydessämme lähes joka kerta, vähintään nostalgiamielessä. Asuimme aikoinaan Bredängissä ja usein kävelimme ja lenkkeilimme todella viehättävässä Mälarhöjdenin kaupunginosassa sen vieressä ja usein käymmekin siellä kävelyllä, jos vaan aikaa jää.

  VastaaPoista

Sisällön tarjoaa Blogger.